Gode råd til valg af dobbeltseng

Vi mennesker bruger en stor del af vores tid i sengen, så vi kan få vores meget vitale nattesøvn. Netop nattesøvnen spiller en væsentlig rolle for vores ve og vel, og derfor kan det være en rigtig god idé at sætte sig grundigt ind i valget af en seng. Netop fordi en seng med super komfort giver dig de mest optimale betingelser for en god nattesøvn, så du kan få mere ud af dine vågne timer. 

I denne artikel vil vi gå i dybden med gode råd og tips til valg af en dobbeltseng, så du kan blive klogere på, hvad du bør vide om en dobbeltseng. På denne måde kan du blive bedre rustet til at købe en dobbeltseng til netop dine behov. Læs med herunder, og bliv klogere.

[REXULTZ id=”420″]

Hvilke typer af dobbeltsenge bør du kende til?

De fleste danskere har muligvis stiftet bekendtskab med forskellige typer af senge og ofte vil der være en særligt favorit, men måske kan du blive overrasket over forskellen mellem de forskellige typer. Vi vil herunder behandle de mest gængse typer af senge. Disse typer af dobbeltsenge vil komme til at omfatte en almindelig dobbeltseng med en boxmadras, en kontinental seng og en dobbelt elevationsseng. 

Boxmadras – En billig type af dobbeltseng 

En boxmadras er en af de helt klassiske løsninger til en seng, og den er relativ simpel at beskrive. Som navnet antyder, så er det basalt set en springmadras i en boks. Boksen, som madrassen placeres i, er typisk lavet af en træramme, hvor der herefter kan monteres ben eller meder på. Efter montering af dette, så kan den benyttes som seng, og netop en boxmadras har være en yderst populær løsning gennem de sidste mange år.

Årsagen til at boxmadrassen har været en populær løsning kan være svær at præcisere, men det må formodes, at prisen har spillet en stor rolle. Prisen på en boxmadras er nemlig ikke stor sammenlignet med andre typer af dobbeltsenge, men det er ikke ens betydning med, at en boxmadras er et dårligt valg til en dobbeltseng. Der skelnes mellem mange forskellige parametre i henhold til en boxmadras, men en af de primære faktorer er fjedrene i madrassen. Dertil spiller selve madrassens opbygning også en stor rolle. Du skal dog være opmærksom på, at der kan være stor forskel i kvaliteten på mange forskellige boxmadrasser, som der i dag handles på markedet. Derfor kan du med fordel læse lidt omkring de forskellige typer, inden du vælger at købe den pågældende seng. 

Kontinentalseng – En dobbeltseng i lag med god komfort

Nu bevæger vi os væk fra boxmadrassen og mod en helt anden type af dobbeltseng. Nemlig en kontinentalseng. Denne type af dobbeltseng er modsat en boxmadras opbygget i flere lag. Dog adskiller den sig ikke 100 % fra en boxmadras, da det nederste lag af en kontinentalseng typisk udgøres af en boxmadras eller en skummadras. Dernæst findes der er lag med en springmadras, som udgør det midterste lag. Sidst, men ikke mindst, så vil der øverst blive placeret en topmadras. Netop topmadrassen kan være udført i flere forskellige materiale, og der bliver typisk skelnes mellem en kerne af latex eller det velkendte memory foam. Dette kommer vi ind på senere i artiklen.

En kontinentalseng har et særligt udseende grundet opbygningen med dens 3 lag, hvilket også gør sengen lidt højere end en typisk boxmadras dobbeltseng. Netop udseendet fremstår dermed også luksuriøst og indbydende, hvilket ligeså gør denne type af dobbeltseng super populær blandt danskerne. En kontinentalseng fås i mange forskellige kvaliteter, men generelt er prisen højere end prisen på en boxmadras, hvilket alt andet lige også kan kobles op på den gode kvalitet og komfort. En super type af dobbeltseng, hvor komforten er høj.

Elevationsseng – En justerbar dobbeltseng med fokus på komfort

Nu har vi været omkring de to mest gængse typer af sengetyper traditionelt set, men vi mangler en type af seng, som har opnået stor vækst de sidste mange år. Denne type af seng er blevet et nyt og meget populært valg af dobbeltseng. Her hentyder vi selvfølgeligt til en elevationsseng. Netop denne type af seng forbinder nogle danskere måske med en hospitalsseng, som primært benyttes til syge patienter. Det er dog langt fra sandt, da helt almindelige danskere også kan nyde godt af den justerbare seng, som kan have en utrolig god komfort. 

Det, at en elevationsseng er justerbar, kan give dig en masse forskellige muligheder for sovepositioner, som kan medvirkende til at give dig en forbedret søvnkvalitet. Vi mennesker har oftest hver vores præference for soveposition – Tilmed også hver vores præference for positioner i forbindelse med afslapning. Fx hvilken position vi bedst kan slappe af i. Hvad end der er i forbindelse med læsning af en bog, i forbindelse med en god film eller noget helt tredje.

En elevationsseng vil mange måske betegne som en meget luksuriøs form for dobbeltseng, men med en justerbar, komfortabel og kvalitetsmæssig god seng, så følger der også en pris med deraf. Dog skal du ikke altid vælge det billigste alternativ i henhold til en seng, da nattesøvnen er vital for vores ve og vel. 

En elevationsseng kan være et super godt valg i forbindelse med købet af en dobbeltseng. Dog anbefales det altid, at du læser grundigt omkring et givent produkt, så du får købt netop det produkt, som du har behov for. I et tilfælde omkring en ny dobbeltseng så bør du derfor tænke, over hvilke behov du ønsker at få opfyldt.

Hvilke størrelser findes der på dobbeltsenge?

Nu hvor du forhåbentligt er blevet klogere på de mest gængse typer af dobbeltsenge, så vil vi gå videre i det næste trin på vejen mod købet af en dobbeltseng. Her skal vi selvfølgelig omkring størrelsen på selve sengen, og her skelnes der mellem flere forskellige størrelser. Inden vi går i dybden med størrelsen på en dobbeltseng, så er det væsentligt at nævne, at en dobbeltseng som udgangspunkt bør være længere end din egen højde. På denne måde undgår du, at dine fødder kommer til at stikke ud over sengekanten. 

Den måske mest gængse størrelse på en dobbeltseng i Danmark hedder 180×200. Sengen vil dermed være 180 centimeter bred og 2 meter lang, og der er masser af plads til at boltre sig på. Dog kan du sagtens finde en dobbeltseng i målene 160×200, hvis du ikke ønsker en seng, som skal være så bred – eller hvis den nu ikke passer ind i det givne rum. Ønsker du en seng, som er lidt længere end 2 meter, så kan det være muligt at finde en seng, som lige er 10 centimeter længere. Alternativet til standardmålene på en dobbeltseng vil være at tage kontakt til en specialist og få fremstillet en seng i specialmål. 

Vi lister lige hurtigt de mest gængse sengemål op herunder:

  • 180×200
  • 160×200
  • 140×200 (Halvandenmandsseng)
  • 90×200 (Enkeltmandsseng).

Hvordan er det lige med fastheden på en dobbeltseng?

Måske har du fået en idé omkring, hvilken type af seng du ønsker på nuværende tidspunkt, og endda også fået en god forestilling om, hvor stor den skal være. Hvis ja, så kommer der nu endnu en vigtig ting at tage stilling til i henhold til en ny seng – nemlig fastheden i madrassen. En stor del af os kender til det at lyve et par kilo fra eller til, når spørgsmålet omkring vores vægt bliver stillet. Det kan dog være en dårlig idé i forbindelse med køb af en seng, da sengen kan ende med at blive alt for blød. Dette skyldes, at fastheden på madrassen alt andet lige kan kobles op på vores vægt. 

Derfor kan du med fordel sætte dig grundigt ind i madrassen på sengen. Her skelnes der ofte mellem flere forskellige typer af fasthed, som kan kobles op på forskellige intervaller af vægt. Dette vil du typisk kunne læse dig frem til eller spørge dig frem til i en fysisk butik. 

Når du skal ud og investere i en ny dobbeltseng, så kan du med fordel også tænke på din partner eller lignende, da I ikke nødvendigvis skal benyttes samme fasthed i hver jeres side af sengen. Det er ikke uvant, at hver side af dobbeltsengen har hver sin madras. På denne måde kan I også få en forbedret søvnkvalitet, så I ikke kommer til at sove på en for blød madras, der kan give smerter i ryggen. 

Topmadras til en dobbeltseng – En vigtig detalje

En rigtig væsentlig ting, som mange benytter i deres seng i dag, er en topmadras – og det er ikke uden grund. En topmadras kan være medvirkende til at forbedre komforten i din seng, så du kan få en bedre nattesøvn. Tilmed kan en topmadras alt andet lige også forlænge din sengs levetid, da du sparer en masse slitage på din madras. 

Dertil er det alt andet lige væsentligt nemmere at udskifte topmadrassen – fremfor at udskifte hele sengen. Topmadrassen er nemlig den del som er tættest på din krop, og skal medvirke til at give komforten et ekstra boost. Den kan tilmed være med til at bestemme temperaturen i din seng. Vi vil herunder kommer ind på de 2 måske mest gængse typer af kerner i en topmadras.

Memory Foam

Den første type af topmadras er med Memory Foam. Måske har du hørt om Memory Foam før, og det med stor sandsynlighed ikke uden grund. Netop Memory Foam har også vundet indpas blandt danskerne de sidste mange år. Basalt set, så er det en slags skum, der kaldes viskoelastik skum. Denne type af skum blev faktisk udviklet til brug i NASA’s-projekter, hvor det skulle forbedre sikkerheden. Det er dog en helt anden historie, men i dag bruges Memory Foam til mange forskellige gøremål. 

Funktionen ved Memory Foam er, at det former sig efter din krop. Der, hvor din krop har det varmest, vil skummen forme sig efter din krop. Dermed er Memory Foam trykaflastende og kan give dig en super god komfort i sengen. Hvis du ønsker at ligge varmt, så kan Memory Foam være en rigtig god løsning til, da kernen af Memory Foam vil tilpasse sig din krop. 

Dog skelnes der mellem forskellige typer af kvalitet på topmadrasser med Memory Foam, og derfor bør du læse grundigt omkring produktet inden køb. 

Latex

Hvis du ønsker at sove i et mere køligt miljø, eller du måske har problemer med at vågne op badende i sved, så kan en topmadras med en kerne af latex være en god løsning. Kigger vi på latex som materiale, så virker det ventilerende og mere åndbart end en topmadras med en kerne af for eksempel skum. Latex er også et meget medgørligt materiale, som kan give dig en god støtte og komfort i forbindelse med din nattesøvn.

Føler du dig klar til at købe en dobbeltseng? 

Typen af dobbeltseng kan være svær at vælge, men du vil typisk komme til at kigge på enten boxmadrasser, elevationssenge eller kontinentalsenge. Hvis du på nuværende tidspunkt ikke har en særlig præference mellem de 3 typer, så kan du med fordel gå direkte til selve madrassen og topmadrassen på din fremtidige seng. Det er nemlig madrassen og topmadrassen, som du hver nat vil ligge dig på. Derfor kan du vælge at kigge på disse først, og dernæst kigge på sengetypen efterfølgende. Husk dertil at tænke på fastheden af den madras, som du vælger at købe. På denne måde undgår du at sove på en for blød madras, som kan mindske komforten og dermed forringe din nattesøvn.

En dobbeltseng kan være en halvdyr fornøjelse, så det kan godt betale sig at holde øjnene åbne efter gode tilbud. En dag som Black Friday er oplagt, hvis tiden nærmer sig. Ellers gælder det bare om at holde øjnene åbne efter de skarpe tilbud. Nogle gange kan du få kæmpe rabatter, så du faktisk får halv pris, men det kræver at du selv har tid til at vente på tilbuddene.

Vi håber, at denne artikel har været medvirkende til at ruste dig bedre til købet af en ny dobbeltseng, og at du har kunne bruge vores tips og tricks i din jagt på en dobbeltseng. Husk på, at en god nattesøvn er super vigtig for dit ve og vel, og du bør derfor ikke gå på kompromis med kvaliteten på en seng. En dobbeltseng i god kvalitet kan holde i mange år, og dette bør du have med i baghovedet, når du skal ud og købe en ny seng. 

Vi ønsker dig held og lykke med jagten på den perfekte dobbeltseng til dine behov.