El-arbejde

Hvilket el-arbejde må du selv lave?

Står du og skal have lavet noget el-arbejde i dit hjem, og overvejer du om du kan lave det selv? Så læs med her. Der er nemlig ret strenge regler for, hvilke el-opgaver du selv må lave, og hvilke der kræver en autoriseret elektriker.

Disse el-opgaver, må du selv udføre

Lad os starte med den type el-opgaver, du selv må udføre.

Det vil være meget omfattende at nævne alle de el-opgaver, du selv må udføre, så i stedet vil vi forsøge at beskrive, hvilke former af el-arbejde, der er tale om. Grundlæggende kan man sige, at du selv må lave den slags el-arbejde, der er synligt. En anden måde at sige det på er, at du selv må udføre det el-arbejde, som du kan tage med dig igen, når du flytter fra ejendommen. Det værende fx opgaver som at hænge lamper op og tilslutte hårde hvidevarer. Reglen gælder dog ikke 100%, da du faktisk også gerne må udskifte stikkontakter, stikpropper og ledningsafbrydere, der jo som bekendt ikke kan tages med, når du flytter.

Selvom du gerne selv må udføre disse el-opgaver, er der naturligvis ingen der siger, at du nødvendigvis skal. Ofte kan det godt svare sig at få en elektriker til at hjælpe alligevel. En vanlig timepris på elektriker er mellem 300 kr. og 900 kr.

Disse el-opgaver, må du IKKE selv udføre

Der er en lang række el-opgaver, som du ikke selv må udføre, men som skal udføres af en autoriseret elektriker.

Årsagen til det er, at elinstallationer, som ikke laves korrekt, kan udgøre en stor sikkerhedsrisiko.

Man kan groft sagt sige, at en elektriker skal lave alle de opgaver, hvor du ikke selv kan se synlige ledninger. Dvs. du ikke selv må trække ledninger bag væggene, og du må ikke skjule installationer i fx et nedsænket loft.

Hvis du er i tvivl, så spørg

Det kan godt være lidt rodet at finde ud af præcis hvilke el-opgaver, du selv må udføre, og hvilke der kræver en elektriker. Hvis du kommer i tvivl, er det bedste råd derfor at kontakte en elektriker og spørger ad.